Segueix creixent la pobresa entre les dones que treballen

Un 13,1% de les ocupades van tenir una renda inferior al llindar del risc de pobresa el 2013, un 0,7% més que l'any anterior


A Catalunya el 13,1% de les dones que van treballar un mímin de set mesos el 2013 van tenir una renda disponible inferior al llindar de pobresa, és a dir, uns ingresos anuals per sota dels 9.767 euros nets en el cas de les llars d'una persona i dels 20.512 euros en les llars formades per dos adults amb dos infants.

La taxa de risc de pobresa en el treball és un indicador que mostra la proporció de persones que han treballat almenys set mesos durant l'any i tenen una renda disponible equivalent per sota del llindar de risc de pobresa. El 2013, aquesta taxa en el cas de les dones arriba al 13,1%, fet que consolida la tendència a l'alça des del 2011. En el cas del homes, per contra, la taxa és del 10,5%, una baixada d'1,3 punts respecte del 2013.

Són dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (idescat), que ha publicat una ampliació de resultats de l'Estadística de distribució personal de la renda i risc de pobresa 2014, en la qual es tenen en compte els ingressos de l'any anterior.

La desgregació per edats mostra que el risc de pobresa en el treball té més incidència en la població entre 25 i 64 anys. Tot i que en el cas de les dones, les menors de 24 anys presenten un taxa de risc de pobresa en el treball de quasi el 17%, davant del 13% en cas de les de més edat.


La pobresa augmenta

Les situacions de pobresa segueixen creixent a Catalunya i ja afecten el 20,9% de la població. Un de cada cinc ciutadans viu per sota el llindar de la pobresa, fet que suposa 1,1 punts més que fa un any. Aquesta taxa se situa per sota de la mitjana espanyola (22,2%) i molt per sobre de la UE-28 on, com a mitjana, el 16,6% dels ciutadans se situen sota aquest llindar.

Segons la composició de la llar, el risc de pobresa té més incidència en les famílies amb fills dependents, en les quals l'empobriment afecta el 27%, i en el cas de les  monoparentals, on la taxa de màxima pobresa se situa en el 42,8%.

Un 67% de les famílies catalanes van rebre el 2014 transferències del sistema de protecció social. Les pensions de vellesa i de supervivència van ser les prestacions més importants a què es va tenir accés, i van ser rebudes per 1.073.000 llars catalanes. La taxa de risc de pobresa abans de qualsevol tipus de transferència social és del 46,4% a Catalunya. Passa al 20,9% quan s'incorporen totes les ajudes socials. La renda mitjana neta anual de les famílies catalanes es manté en 30.407 euros, la mateixa que el 2013.




 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article